Mindfulness

Reeds lange tijd, voordat we ooit van het woord Mindfulness hadden gehoord, ondernamen we al van alles om rust te krijgen in ons hoofd want loslaten van gedachten is voor vele lastig.
We kunnen maar liefst 60.000 gedachten op een dag denken .... Geen wonder dat je daar af en toe verstrikt in dreigt te raken, vooral als je die gedachten ook nog voor 'waar' aanneemt.
Mindfulness is een methode waardoor je bewuster in het leven komt te staan.  Je  niet meer zoveel laten besturen door die automatische piloot maar met aandacht aanwezig te zijn in het moment. Door meditatieoefeningen word je je bewust van dat deel van je automatische systeem en helpen je ruimte te maken. De reflectie-oefeningen helpen je denkreflexen en gewoontepatronen te herkennen waardoor het makkelijker wordt deze te doorbreken.

De wetenschap over Mindfulness
Er wordt al ruim 30 jaar onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Mindfulness. Ook in Nederland wordt er nog steeds  onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Mindfulness en meditatie.  Dankzij hedendaagse technologie kan worden aangetoond welke gebieden er in de hersenen worden getraind. Dit alles maakt dat Mindfulness inmiddels wetenschappelijk erkent is als een manier waarop je stress kunt hanteren maar ook hoe je om kunt gaan met chronische pijn en depressiviteit. Momenteel wordt Nijmegen ook de effectiviteit bij mensen met Parkinson onderzocht. En zo breidt het lijstje zich steeds verder uit. 

Sommige mensen vinden het belangrijk te weten of iets wetenschappelijk is erkend. Verlies echter niet uit het oog dat jij degene bent die aan zo'n traject deel gaat nemen. Het is dan ook belangrijk te overwegen of Mindfulness bij je past. Daarom gaan we ook vooraf in gesprek met elkaar om dit te onderzoeken. 
Er zijn verschillende programma's en elke trainer is weer anders. 

Grootste verschil is misschien wel beoefening van Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh wat zijn wortels heeft in het zenboeddhisme. Je maakt op die manier ook kennis met bepaalde tradities en rituelen uit het zenboeddhisme. Daarnaast kennen we de beoefening zoals Jon Kabat Zinn deze eind jaren zeventig in Amerika heeft geïntroduceerd. Het raakte bekend onder de naam Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en vanuit de stresskliniek in Massachusetts verrichtte hij baanbrekend werk. Het kent vele invloeden vanuit het Boeddhisme maar hij heeft het ontdaan van alle rituelen en tradities. Hij merkte dat het beoefenen van bepaalde aspecten van het Boeddhisme zoals de Assana's tijdens yoga, Meditatie en Thai Chi ruimtescheppend zijn en inzichten kunnen geven. Jaren later waren het de psychologen Segal, Williamsen en Teasdale die vanuit het programma van Jon Kabat Zinn een training ontwikkelden voor mensen met steeds terugkerende depressies. Dat preventieprogramma wordt nog steeds met succes gebruikt en staat bekend onder de naam MBCT.  Tegenwoordig is deze vorm van aandacht gerichte cognitieve therapie voor meerdere zaken uitgewerkt en de ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden er ook nog steeds onderzoeken verricht naar de effectiviteit van Mindfulness.

Hoe leer je Mindfulness?
Door wat je aangereikt wordt te onderzoeken en toe te passen. Het is iets wat je echt zèlf doet, individueel of in een groep. Wees gerust kritisch, graag zelfs. Het is een training waarbij je ook echt moet trainen om iets te kunnen opbouwen. Net zozeer als je kracht en uithoudingsvermogen traint als je voor een marathon traint, zo train je oplettendheid als je Mindfulness gaat beoefenen.Tijdens een training ga je ervaren dat je steeds meer aspecten in het dagelijks leven integreert doordat je jezelf de vraag stelt 'hoe' je dit gaat vertalen naar je eigen situatie. Stap voor stap ga je van bewust worden naar bewust zijn. Je zult merken dat je met andere ogen naar jezelf en de wereld leert kijken waardoor bijvoorbeeld mensen met chronische pijnklachten pijn leren hanteren of mensen met malende gedachten meer rust ervaren in hun hoofd.


Lees meer over de 9 fundamenten ...

 
 

Reacties van cliënten
Deelnemers variëren in leeftijd doorgaans van 20+ tot 50+. Niet iedereen wil zijn ervaringen op het internet delen en slechts weinigen met vermelding van hun volledige naam. Daarom is ervoor gekozen om uitsluitend te vermelden of het een man of vrouw betreft en diens leeftijd. 

 • Vrouw (47jr) Ik een burn-out? Dat zal toch niet! Open or Close

  Ik ben ondernemer en ook moeder van twee opgroeiende kinderen en voelde me al een tijdje niet zo lekker in mijn vel. Ineens zei de huisarts tegen mij dat ik een burn-out had. Ik dacht, dat kan toch niet. Maar ik was vaak totaal uitgeteld, snel emotioneel en in mijn bovenkamertje werd er niet meer samengewerkt. Toen kwam ik Lisette tegen die vertelde dat ze Mindfulness trainingen gaf en ik heb me meteen aangemeld. Ik vond het zeer verhelderend toen er werd verteld dat we onze eigen leraar zijn. Dat hielp mij om weer op mezelf te vertrouwen waardoor ik ook weer vertrouwen kreeg in anderen. Ik hoefde me ook niet te meten met anderen want ieder zat er voor zichzelf. De groep voelde heel veilig. Allemaal integere mensen met hun eigen bagage. Het was een eye-opener toen ik besefte dat ik wel heel veel oordelen had door veel automatische gedachten en patronen. Alle thema's spraken me aan en waren direct toepasbaar in het dagelijks leven. Er werd ook heel fijn over verteld waardoor ik veel herkende. Ik heb heel veel inzichten gekregen. Door de training heb ik nu een andere kijk op de maatschappij en mezelf gekregen. Toen ik steeds bewuster in het leven kwam te staan heb ik me in het begin vaak verbaasd over wat we onszelf allemaal aan kunnen doen door maar steeds door te blijven rennen. Het heeft me laten inzien wat me ziek heeft gemaakt. Doordat ik mijn vaste patronen en denkreflexen ging herkennen had ik ook de keus om ze te doorbreken. Hierdoor maak ik nu veel bewustere keuzes. Ik voel me een heel ander mens. Bevrijd!

 • Vrouw (43jr) Ik leer dat ik niet hoef te vechten maar vanuit rust stappen kan nemen. Open or Close

  Doordat ik veel stress ervoer in mijn werk had ik me aangemeld voor deze training. Ik werd er bewust van dat ik heel veel nadenk, al vanaf het moment dat ik 's morgen opsta. Er zaten overtuigingen bij die niet echt helpend waren. Er zijn nog steeds automatische gedachten maar dan herken ik ze als zodanig en weet dat ik daar niet op hoef te reageren. Mogelijk heb ik nu de sleutel in handen om me gewoon goed te gaan voelen en te ervaren dat momenten / dingen goed genoeg zijn. Ik vond het altijd makkelijker om te vechten dan om iets los te laten. Aanvaarding van het moment of van iets zoals het is, was voor mij moeilijk. Ik ben aan het leren dat ik ook niets kan doen en dan vanuit rust stappen kan nemen.
  Wat het meeste indruk op me maakte was dat ik in mijn leven toch heel vaak ergens anders wilde zijn dat mijn pijnlichaam heeft geactiveerd. Reizen en vakantie en een andere baan is niet meer de oplossing. Door deze cursus merk ik dat ik nu relatief rustig ben.

 • Man (24jr) Ik ben erg blij met de korte oefeningen. Open or Close

  Mediteren was niet nieuw voor mij maar wel op de manier zoals met Mindfulness. Ik begon vol enthousiasme aan de training maar had me er toch een beetje op verkeken. Het kostte me meer moeite dan ik had verwacht om elke dag die oefeningen te doen. Voorafgaand aan de training is daarover wel gesproken maar ik heb me dit blijkbaar toch niet volledig gerealiseerd. Door al die oefeningen voor bewustwording besefte ik dat ik veel te vaak meeging met allerlei dingen die mensen mij vroegen. Ik leerde dat ik mijn eigen grenzen mocht verkennen waardoor ik een duidelijker ja of nee kon laten horen. Dit is nog niet altijd even makkelijk maar ik gun het de tijd. Wat me ook opviel is dat ik mezelf iets mag gunnen. Zoals deze training, of gewoon tijd voor mezelf. Ik ben erg blij met de korte oefeningen die ik zelfs op het kleinste kamertje in een huis of op het werk kan doen. En de andere informele oefeningen waardoor ik minder gehaast ben. Ik fiets nu heel anders van en naar mijn werk.

 • Vrouw (53 jr) Er zaten een paar pittige sessies tussen die heel verhelderd voor mij waren. Open or Close

  Er is de laatste jaren veel veranderd in de zorg. Niet alleen voor de cliënt maar ook voor de mensen die er werken. Ik kan mijn werk niet meer met dezelfde aandacht doen als ik voorheen deed. Ook merk ik dat de jongere generatie heel anders in het leven staat. Ik voelde dat ik actie moest ondernemen en steun nodig had zodat ik weer verder kon in situaties waarin ik nu het gevoel had vast te zitten. Daarom ging ik een individueel Mindfulness traject doen. In het begin was het lastig om dagelijks te oefenen. Vooral om een rustig moment te kiezen maar gaandeweg leerde ik tijd te plannen voor mezelf en dat voelde goed. Ik kwam erachter dat de automatische piloot erg actief was. Ik werd me bewust van alle automatische gedachten waarvan ik dacht dat ze waarheid waren. Nu merk ik dat ik veel bewuster en met open ogen weer de wereld in kan kijken. Ik heb meer lucht en sta steviger in mijn schoenen. In mijn hoofd is het rustiger geworden en op moeilijke momenten pas ik nu bewust een oefening toe waarbij ik baat heb. Naast het stuk bewustwording ben ik ook zachter geworden voor mezelf. Er zaten een paar pittige sessies tussen die echter heel verhelderend waren. Ik besef nu ook dat er veel dankbaarheidsmomenten zijn en door dit uit te spreken ben ik me daarvan bewuster geworden.

 • Man (31jr) Door deze training is mijn focus versterkt. Open or Close

  Ik werk bij een groot Amerikaans bedrijf in Nederland. Ik vind mijn werk heel uitdagend en afwisselend  maar ik ervaar ook erg veel spanning en stress. Ik merkte dat mijn gedachten alle kanten op gingen en was heel snel moe. Door deze training, wat ook een echt een training is, ben ik me veel bewuster geworden van alle verhaaltjes die ik in mijn hoofd verzon. Mijn Nu ik dat niet meer doe lekt er ook niet meer zoveel energie weg en mijn focus is versterkt. Ik oordeel minder en vul niet meer zo snel dingen in voor anderen. Het heeft mij meer rust gebracht en mijn zelfverzekerdheid vergroot. Ik maak ook sneller keuzes om iets niet te doen terwijl ik voorheen alles maar deed, doordat ik automatisch 'ja' zei. Ik vond het soms moeilijk maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mindfulness is een mooie schatkist aan vaardigheden die jezelf helpen om gelukkiger te worden en jezelf sterker maken zowel privé als zakelijk. Ik ben zeer tevreden over de opzet van de training. Ook het gesprek wat eraan voorafging was erg plezierig. Lisette nam echt de tijd en ruimte om te praten over mijn motivatie en elkaar te leren kennen.

 • Vrouw (50 jr) Ik werd gek van al die veranderingen op mijn werk. Open or Close

  Ik ervoer veel spanning, vooral op mijn werk. Ik werk op een zorgkantoor waar veel veranderingen zijn de laatste jaren. Verhuizingen, mensen wiens baan ophoudt te bestaan en managers die overspannen raken. Ik wilde meer tot mezelf komen en dat is de reden dat ik me aanmeldde voor deze groepstraining. Dagelijks oefenen vond ik in het begin best wel lastig. Maar uiteindelijk vond ik daarin een weg. Tijdens het proces van bewustwording werd ik me bewust van mijn denkreflexen en gewoontepatronen. Het is zeer prettig om die automatische piloot uit te kunnen zetten en zelf de regie in handen te nemen. Het verraste mij dat ik met deze technieken ook beter om kan gaan met mijn paniekaanvallen, ze verdwijnen daardoor. Ook kan ik nu beter grenzen stellen. Ik ervaar daardoor meer persoonlijk geluk.

 • Vrouw (56jr) Ik was gewoon geïnteresseerd in Mindfulness, daarom deed ik mee. Open or Close

  Vanuit pure interesse ben ik me gaan verdiepen in Mindfulness en aangemeld voor deze training bij Lisette. Ik merkte dat ik werd geleefd door alles wat zich voordeed en dat ik me altijd aanpaste. Ik wilde meer balans in mijn leven al had ik niet echt specifieke klachten. Er was een nieuwe levensfase aangebroken en had de vraag hoe ik daarmee om zou kunnen gaan. Het geeft me vertrouwen dat ik geleerd heb altijd terug te kunnen vallen op mijn ademhaling. Maar wat het meeste indruk op me maakte was dat als ik mijn mening even uitstel in plaats van direct een oordeel te hebben dat ik dan veel meer ruimte en rust ervaar. Mijn gedachten gaan nu veel minder snel met me aan de haal. Ook besef ik dat we het toch eigenlijk goed hebben. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen in privé-sfeer en ik merk dat ik heel veel baat heb bij de handvaten die ik heb gekregen met Mindfulness.

 • Vrouw (22jr) Ik voel me niet langer meer voor iedereen verantwoordelijk. Open or Close

  Ik begon met Mindfulness omdat ik merkte dat ik het steeds lastiger vond om stevig in mijn schoenen te blijven staan. Ik had het gevoel dat iedereen aan me zat te trekken en wat ik ook deed, het was nooit goed. Ik gaf vooral mezelf steeds op mijn kop. Mindfulness sprak me aan omdat het een methode is waarmee je echt zelf bezig bent en zelf de regie in handen hebt. Daarbij kun je het altijd en overal toepassen. Zodra ik ermee begon merkte ik dat ik al hele kleine dingetjes gewoon in het dagelijks leven toe ging passen en dat het me goed deed. Ik heb het niet in een groep gedaan maar individueel. Daardoor konden we aan bepaalden onderwerpen extra tijd besteden. Het was moeilijk om steeds weer die discipline op te brengen te blijven oefenen. Dat schoot er al snel bij in terwijl ik het me nog zo had voorgenomen. Pas toen ik me bewust werd hoe ik met mezelf omging, ging het makkelijker en kon ik ook makkelijker besluiten nemen zonder me voor alles en iedereen verantwoordelijk te voelen. Ik ging me ook steeds minder schuldig voelen als ik een eigen keus maakte en niet steeds meeging in keuzes van anderen. De coachgesprekken die we voerden niet alleen verhelderend maar ook inspirerend. Het is heel apart te merken dat je zelf antwoord kunt geven op je vragen. Het is voor mij nu duidelijk wat ik werkelijk belangrijk vind in mijn leven. Dat maakt me een gelukkig mens ook al blijven er momenten komen dat iets even tegenzit.

 • Vrouw (55jr) Ik ben van mijn slaapprobleem af. Open or Close

  Mijn huisarts stelde voor om Mindfulness te gaan doen. Ik had op dat moment veel problemen met slapen. Ik werd altijd 's nachts wakker en kon dan niet meer in slaap komen. Eigenlijk al na een paar sessies merkte ik dat daar verandering in kwam en over het algemeen genomen gaat het nu erg goed. Zo af en toe lig ik nog wakker maar ik maak er geen punt meer van en kan me goed ontspannen door meditatie. Het was een hele aparte gewaarwording toen ik al een paar keer de bodyscan had geoefend en ik ineens die sensaties in mijn lichaam ging voelen. Heel apart. Ik heb bij Lisette een individueel traject gevolgd waardoor we ook persoonlijker op bepaalde zaken in konden gaan. Dat was heel prettig. Ik ben dan ook erg tevreden over het geven van de training en toepassen van Mindfulness. Ik heb nu overdag meer energie omdat ik beter slaap. Ook merk ik dat ik dingen die ik voorheen als lastig ervoer nu veel rustiger kan benaderen..

 • Vrouw (50+) Het mediteren is me beslist meegevallen. Open or Close

  Toen ik de artikelen op de website las van Jij bent Oké en op Nederweert24 herkende ik daar veel in. Vervolgens heb ik contact opgenomen met Lisette en zijn we een individueel traject gestart. In mijn hoofd was het altijd druk en in sommige situaties had ik best veel last van alle gedachten.
  Doordat ik Mindfulness ging doen ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en heeft het mijn mening over bepaalde zaken veranderd. Ik ben nu veel bewuster met alles bezig en ervaar daardoor veel rust.
  Ik had nog nooit gemediteerd maar het is me beslist meegevallen. Tijdens de training werd ik me ook bewust hoeveel er al in mijn leven is om dankbaar voor te zijn. Dat viel me eerst niet zo op. Een van de laatste sessies mocht ik een collage maken van dingen waarvan ik op dat moment meer uit wilde nodigen in mijn leven. Dat vond ik een hele fijne oefening waar ik veel plezier aan heb beleefd. Alle sessies waren erg leerzaam en het is fijn dat ik alles nog in de uitgebreide syllabus kan nalezen.

 • Vrouw (54jr) Ik sta nu veel bewuster in het leven. Open or Close

  Ik had het gevoel dat ik mezelf totaal kwijt was en daarom schreef ik me in voor deze training. Al enige tijd was ik thuis met een burn-out en volgde daarvoor therapie maar ik miste iets wezenlijks. Tegelijkertijd zat ik ook in een proces met het UWV wat me veel zorgen baarde. In mijn hoofd was het nog steeds erg druk en ik voelde me nog steeds schuldig en afhankelijk en dacht veel slechte gedachten over mezelf. In de training heb ik ervaren dat emoties heel heftig kunnen zijn terwijl ik dat voorheen niet echt doorhad. Net zomin als wat dit allemaal met mijn lichaam deed. Wat het meeste indruk op me maakte was het besef dat mijn adem een heel krachtig hulpmiddel. Bewust en met aandacht in het leven staan zorgt ervoor dat ik mijn keuzes ook echt bewuster maak en afweeg wat een keuze voor mezelf betekent. Ik voel dat ik opener ben en ervaar dit als prettig, soms verrassend. Ik heb ingezien dat gedachten niet mijn hele leven hoeven te beïnvloeden, dat ik ze gewoon kan laten zijn. Dat was geheel nieuw voor mij.
  Mijn hoofd is nu een stuk rustiger en ik kan nu bewuster tijd vrijmaken voor mezelf. Ik ben heel blij dat ik deze training heb gedaan ondanks dat sommigen mij vertelden dat ik eerst de therapie af moest maken. Het heeft me vele inzichten gegeven en nog steeds ben ik ermee bezig.

Boven